Gravid vecka 39 (38+0)...

 
Barnet

Fostret väger omkring 3,2 kilo, är ungefär 50 cm långt och är nu förberett för sin födelse! Fostret har fått mycket näring och även skydd mot vissa sjukdomar genom dina antikroppar, som kommer att skydda barnet den första tiden innan det har bildat egna. Fostrets hjärna utvecklas hela tiden och kommer inte att vara helt färdig förrän barnet är runt två år. Tånaglarna har vuxit ut nu och täcker hela tån.

Mamma

Många blivande mammor längtar intensivt efter att graviditeten ska vara över nu. Du kan känna dig tung och trött samt ha kraftiga förvärkar men härda ut, snart är förlossningen här. Du behöver sova och äta ordentligt för att orka med förlossningen. Om det är första barnet kan förlossningen ta upp till något dygn och det är inte ovanligt att du förlorar både en och två nätters sömn. Försök att vila så mycket du kan, du behöver alla krafter. Har du svårt att sova på natten, ta igen det på dagen om du har möjlighet. Det gör inget om du vänder på dygnet, det kommer du i alla fall att göra när barnet är ute. Bättre att vara så utsövd om det går, eftersom du inte har någon aning om när förlossningen sätter igång. Har du svårt att sova – vila istället. Om du har barn sedan tidigare kan det vara svårt att vila på samma sätt som under första graviditeten. Försök då att be din partner eller någon annan i din närhet om hjälp. I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter.

Egna tankar

Jag har fortfarande inte hunnit fatta att han snart är här, men det kommer nog att ta några år att förstå ändå! ;D Känner absolut av en helt annan typ av trötthet, det är lite bättre av att jag sover lite mitt på dagen. Nattsömnen är inte helt sammanhängande så man känner sig oftast trött på morgonen ändå. Men när jag väl vaknat så kan jag inte somna om utan måste upp och göra nått. Nu har jag börjat känna av knuffar neråt, på dag och kvällstid. Ibland måste jag stanna upp och på kvällarna så behöver jag andas igenom tills det är över. Duschar och värme hjälper massor. 

Sedan v.38 så började jag känna av smärta i händerna och fötterna. Nu är det bara händerna som jag har ont i. Efter lite läsning så är det antagligen karpaltunnelsyndrom som jag har. Måste typ dra ut fingrarna på morgonen, en dusch hjälper att mjuka upp fingrarna. De låser sig på nätterna och domnar/somnar. Vaknar av att det gör ont när jag har försökt dra på mig täcket osv. Tappar saker ofta och har lite handstyrka. Men på dagen när man är igång så går det över. Det är inte så himla långt kvar. Man kan även använda handskenor men jag ska testa att linda händerna inatt och se om det hjälper nått.

Men allt är i alla fall klart här hemma inför lillens ankomst så det är fritt fram. Man funderar på hur det kommer att kännas, när man vet att det har börjat, vart vattnet kommer att gå haha, om min sambo kommer att kunna nås osv osv.. ;D Men inget i smärtfunderingar, att spricka.. ja inget om själva "hej-jag-ska-föda-barn-rädsla-eller-funderingar"...det kommer när det väl börjat! ;D

Pappa/partner

Nu är det dags vilken dag som helst! Kanske adrenalinet börjar pumpa när du tänker på förlossningen. Det är svårt att föreställa sig ett liv efter magen. I alla fall om det är första gången. Prata med dina nära och kära om hur det var för dem.

 
NAMN
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


HEMSIDA


KOMMENTAR