Vad funkar bäst? Teamwork!

Efter frukosten så satte vi alla fart med hemmet! Det är så kul att alla verkligen ger allt och är så duktiga. Barnen städade sina rum och så bäddade vi nytt överallt och bytte handdukar. Varenda rum dammsögs och dammtorkades och tjejerna städade varsitt badrum, jag och Ella tog det större badrummet. Sen har de tömt alla papperskorgar, tvättat och hängt tvätt hann vi också med!

 
Nu så är vi klara och det känns så där krispigt och fräscht! När det gäller barn och städning så tycker jag att det handlar mycket om pedagogik och vara "ledar-smart". 

Att göra städningen rolig, att veta vad alla tycker är kul och ge rätt syssla till den som uppskattar det mest, och att ge feedback och beröm! Alla gillar att bli sedda! :) Sen att vi också givetvis hjälper till och är delaktiga. Vi ligger inte på soffan och dricker vin och käkar chips och pekar vad som ska fixas. Hade jag haft en chef som hade betett sig så, då hade jag heller inte varit taggad på att hjälpa till. Varken av en order, under tvång eller på eget initiativ... aldrig någonsin.

En ledare (ej chef) är enligt mig den som tar täten, är ett föredöme och kämpar mest. Man är delaktig i teamet och ser inte sig själv som mer värd än de andra. Här hemma har barnen alltid hjälpt till. De vet att om de har en öppen inställning och hjälper till på eget bevåg så ser vi det och det räknas som meritpoäng till deras veckopeng. 

 
 
 
 
De får inte "betalt" för varje sak dem gör, de får veckopeng för att de hållt ordning på sitt rum, skött tvätt-/diskmaskinen, betett sig bra och haft en bra inställning till saker dvs man gör saker när man ser att det behövs göras, man är artig och ej dryg/uppkäftig (har inte det problemet här men de ska veta att så är det), hjälpt varandra, skött skolan, hållt undran efter sig oavsett när det gäller mellis, lek och läxor.


Här hemma så bråkar vi varken med varandra eller som par, alla gör precis som de vill i sina familjer, men hos oss så grundar sig allt i en djup ömsesidig respekt. Så vi behöver sällan ha diskussioner eller bråk om sånt som i våra ögon, är strunt saker...

Vi har rutiner som vi som familj har kommit fram till tillsammans. Allt har sin plats och barnen säger det ofta, hur de uppskattar att allt bara funkar här hemma. Har man idrott så behöver man inte leta efter skorna på vinden, de har sin plats och ska läggas tillbaka på sin plats. När det blir vinter (för det blir det varje år) då finns det ytterkläder och skor, och vantar har de alltid massor utav i sina egna lådor i hallen. Ingen stress, inga bråk, allt bara funkar....

Solen skiner och lyser in och det är lite bitande kallt ute, perfekt! Ella åkte precis iväg på kalas hos sin ena bästis, Elin har en kompis här och jag och Adrian ska strax sätta igång med en till sats med Lussebullar. Får se om han vill sova eller om vi ska hoppa det. Vi kanske till och med åker och hälsar på min lilla gud son! ;)

Kram kram
NAMN
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


HEMSIDA


KOMMENTAR