ATT MÄTA BARNSKOR OCH FÖTTER...

Då jag dagligen hjälper massor av föräldrar att mäta fötter, skor och hjälper dem att ta fram rätt skor för deras barn så tänkte jag slänga iväg mina årliga tips! :) Och vad är rätt? Det är inte helt lätt alla gånger och många gånger lär man även föräldrarna något nytt då de tydligen alltid mätt eller gjort fel. Jag brukar ju skriva dessa inlägg mot hösten samt tipsa om höstskor så här kommer det! :)....ni som uppskattar "mitt jävla skitsnack" om hur mycket större barnskor bör vara, så klart!
 
Och för er som menar att allt jag säger är lögner, skitsnack och myteri så är ni mer än välkomna att kolla på dessa sidor istället, inte för att det skulle göra någon skillnad... Och för er andra så står det hurm mycket fötterna växer per år, vilket innermått man bör ha för en viss storlek, hur man mäter fötter och hur ofta det bör göras, toppen! så kolla in! :)
 
Barnskobutiken HÄR
Kullenskor HÄR
 
"Rätt sko" är ju givetvis en sko för rätt tillfälle, för nej det finns inte EN sko för ALLA tillfällen. Den ska vara rätt tilltagen i storlek så den rymmer sula, växtmån och de obligatoriska fem milimetrarna för att kunna röra foten och springa i den så klart.
 
Skillnaden på Water repellent och Water proof 
 
Är det sedan vinter och det är mycket slask och blött, då räcker det heller inte med en sko som är "water repellent", många gör tyvärr misstaget och misstar denna certifiering för att vara vattentät men det är inte samma sak. Utan med "water repellent" så är skon alltså bara vatten tålig. Det vill säga, skon kan klara att gå i lite blöta löv eller på lätt blött underlag. Men är det mer än så så ska skon vara vattentät om du vill att barnen ska gå varma och torra. Och som med allt annat, du får vad du betalar för. Nej, en sko på Ö&B för 299 kr är inte det samma som en Gore-tex sko för 899 kr.
 
I mer prisvärda skor som också är "vattentäta" så kan det sitta en plastpåse innanför om man skulle såga skon mitt itu. Medans en gore-tex sko innehåller ett vattentätt membran som tillåter foten att andas och transportera bort fukten så att foten håller sig varm och torr. För när det är kallt så fryser man oftast när man blivit blöt.
 
Här är barnens skor för vintern i år! :)
 
 
Vi kör på Viking termo ultra i år igen! :) En toppensko som är lätt, håller värmen och passar för större delen av vår slaskiga och milda vinter. Vinterskorna kommer att bli ett par Kavat Yxhult med bred öppning och kaborre i ett vattentätt och slitstarkt material. Yngsta dottern får en Viking bluster II modell i nya färgen "plumm". Vattentät, varm och bra grepp. Har aldrig blivit missnöjd!
 
Lägger man sig på en lite högre nivå i pris när man ska köpa skor så får man en sko som andas, håller samt kan säljas året därpå och finansiera nästa års skor. Är man ute i god tid samt håller koll så kan man köpa skorna för halva priset via Ellos m.m och så kan man sälja dem nästa får för samma peng. Men då gäller det ju att man imprgnerar och tar han om skorna, vilket gäller allt annat som köper och vill ska vara fina.
Sen kommer ju inte höst och vinter som en överraskning så om man i så fall lägger undan en summa varje månad tills september så finns ju även pengar om det nu vore så. Så om man inte röker, köper pizza eller säkert nått annat onödigt så finns ju de pengarna om man lyfter på lite stenar.
 
Hur mycket större ska skon vara?
 
På sommaren och våren så räcker det med 1-1,5 cm. Då barn även har svårt att bedömma storlek och hur något känns eller passar så lägger jag alltid i en extra sula. Med en sula så;
 
- Ger den skon extra dämpning och blir skönare.
-Den tar upp fukt och ger ett bättre klimat för foten.
- Smuts från skolans golv osv hamnar på sulan och inte i skon. För när smuts och fukt/bakterier möts så börjar det lukta. Så sulorna slänger man efter ett tag eller om man köper frotté så kan man tvätta dem i tvättmaskin och återanvända. Dessa håller även 3 gånger så lång tid än många enklare sorter.
- Sulan tar även upp ca 5 mm av skons yta så tar men större storlek på skon och lägger i en sula så passar den helt plötsligt som storleken mindre hade gjort men du har nu en större storlek som passar längre. Skulle det sen börja tryta med plats i skon så tar du bara bort sulan och har nån vecka till på dig innan nya skor måste inhandlas.
- Till höst och vinter så är en fleece eller ullsula att rekommendera. Ullen är oftast lite tjockare och passar därför inte alla men den andas bäst, är varmast och håller bäst.
- En varm sula i skorna när det är kallt ute för så att det tar längre tid för kylan underinfrån att nå foten, därför blir det ett varmare och torrare klimat i skon.
 
När det gäller grova höst- eller vinterskor samt gummistövlar så ska skorna istället vara 1,5-2 cm större än foten. Nu kan det ju givetvis skilja sig mellan modeller och märken så det lättaste är att alltid mäta fot och sko inför/ihop med varje skoinköp. Sen är det ju inte bara längden man måste ta hänsyn till utan det är om man har en hög, bred eller platt fot. För små barn så ska de vara mer precis då de behöver få rätt stöd för att kunna jobba på motoriken och balansen.
 
Har ni några frågor så är det bara att ställa dem! 
kram kram och lycka till i sko-djungeln <3
 
 
 
Sofie

Hej Linda!

Vilket SUPER-blogginlägg! :D Jag heter Sofie och jobbar på Babyshop där en stor del av min arbetstid går till att skriva innehåll på vår blogg i samarbete med andra bloggande föräldrar som du.

Vi skrev om barnskor för bara en månad sedan och nu känner jag att du borde varit med! Wow! Nästa månad (november) kör vi innehåll om bilbarnstolar.

Om du är intresserad av vår nya bloggsatsning får du gärna höra av dig till mig så kan vi prata lite om vad vi gör för någonting just nu och hur du kan passa in där! :)

Hoppas du har det bra,
/Sofie

Svar: Men åh vad roligt! :) Jag tycker som sagt om allt som har med barn och baby och deras "gear" att göra. Oavsett om det är vattentäta skor inför hösten, inredning, slitstarka overaller inför vintern...eller prisvärda budget alternativ också för den delen ;) Jag lusläser det mesta och följer olika tester på allt. :)

Vi köpte faktiskt en izi kid x1 i-size när den kom ut och sonen behövde uppdatera stol. Besafe är ett märke som jag verkligen känner förtroende för samt att jag gillar deras mål med att nå ut med kunskap till omvärlden. Det är dem som jag associerar säkerhet med.

Du får gärna höra av dig som sagt! Jätteintressant oavsett att få dela med sig av det man vet. :)

Med vänlig hälsning,
Linda Mark
Linda Mark
NAMN
Kom ihåg mig?

EMAIL (publiceras ej)


HEMSIDA


KOMMENTAR